Najlepszy wegański tort
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Mąka z samopszy - 2 szklanki
Mąka z płaskurki - 1 i 1/2 szklanki
Kakao - 1/2 szklanki
Soda - 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cukier kokosowy - 1/2 szklanki
Woda - 2 szklanki
Ocet jabłkowy - 3 łyżki
Melasa karobowa lub z trzciny cukrowej - 1/3 szklanki
Olej kokosowy (rozpuszczony) - 3/4 szklanki
- Krem kokosowy
Wiórki kokosowe - 3 szklanki
Masło kokosowe (krem lub pasta) - 100 g
Olej kokosowy (nierafinowany) - 1 łyżka
Woda - 150 ml
Masa budyniowa
wegański budyń truskawkowy - 1 opakowanie
Mleko roślinne (np. migdałowe) - 350 ml
Ksylitol - 3 łyżki
Olej kokosowy - 1 łyżka
Agar agar - 1/2 łyżeczki
- Dodatkowo do posmarowania biszkoptów
Dżem wiśniowy (najlepiej domowy) - 200 ml
- Do dekoracji domowe żelki
Dżem truskawkowy - 150 ml
Woda - 100 ml
Agar agar - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
Płatki kokosowe i porzeczki trochę
Dodatkowe informacje:
Od sześciu lat jestem weganką, a przepis na idealny biszkopt opracowałam dopiero kilka miesięcy temu. Poprzednie zdarzały się również baaardzo smaczne, ale często za ciężkie. Były zakalce, "rozpadalce", itp. Po serii nieudanych biszkoptów zrezygnowałam z pieczenia tortów na długi czas. Przerzuciłam się na ciasta surowe, które zawsze się udawały. Jednak na ważne uroczystości fajnie zjeść tradycyjny tort z pieczonymi biszkoptami. Właśnie taki uczyniłam na urodziny córki. Może nie nazwę go tradycyjnym, bo brak w nim tradycyjnych jajek i mleka, ale zatytułuję go moim NAJLEPSZYM WEGAŃSKIM TORTEM. Takim bez wątpienia on jest. Tak stwierdziłam ja, mąż, córka i zaproszeni goście. Osądźcie sami!Biszkopty przełożyłam pysznym kremem kokosowym, a wierzch polałam masą budyniową o smaku truskawkowym. Życzeniem córki był tort różowy, stąd ta masa. Ozdobę stanowią domowe żelki w kształcie serduszek (nieodzowny hit naszych domowych imprez). Polecam! ❤❤❤
*Mąkę na biszkopt można zamienić na orkiszową.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Składniki suche mieszamy w misce. W osobnej łączymy składniki mokre oprócz oleju. Do suchych powoli wlewamy składniki mokre, a na końcu rozpuszczony olej kokosowy. Powstałą masę wykładamy do tortownicy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
Budyń gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, ale na mniejszej ilości mleka roślinnego (350 ml zamiast 500 ml). Do gotowania dodajemy olej i agar agar. Delikatnie przestudzoną masę budyniową wlewamy na wierzch tortu.
Składniki na żelki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Wlewamy płyn do silikonowych foremek w kształcie serc. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.