Najzdrowszy chleb bezglutenowy
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Komosa ryżowa - 1 szklanka
Opcjonalnie - jabłko - 1/4 szt.
Kminek mielony lub czarnuszka - 2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Do czasu przygotowania należy doliczyć moczenie, kiełkowanie, wyrastanie i pieczenie ciasta, czyli ok. 30 godzin.Sposób przygotowania:
Następnie umieszczamy ziarna w mocnym blenderze kielichowym, dodajemy przyprawy i starte lub pokrojone na kawałki jabłko. Zalewamy 1/2 szklanki wody i blendujemy na gładką, gęstą masę. Wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie umieszczamy wyrośnięte ciasto chlebowe w zimnym piekarniku. Nastawiamy temperaturę 190 stopni (termoobieg) i ustawiamy czas 60 minut. Po tym czasie wyciągamy chleb z piekarnika. Wyjmujemy z formy i pozostawiamy do przestudzenia. Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.