Rustykalne ciastka bez cukru i jego substytutów
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten
Składniki:
Mąka gryczana - 1/2 szklanki
Rodzynki - 1/2 szklanki
Płatki kokosowe (opcjonalnie) garść
Cynamon - 1 łyżka
Woda - 150 ml
Dodatkowe informacje:
Składniki na 50 ciastek!!!Rustykalne ciastka są dla jednych przebrzydłe w wyglądzie, dla innych piękne w swej prostocie, a dla ich wszystkich dobre w smaku. Wykonane z prastarej odmiany pszenicy - samopszy. Ostatnio często ją wykorzystuje i cenię za bogactwo odżywcze. Samopsza to doskonałe źródło białka, cynku, żelaza, manganu, magnezu. Zawiera doskonały skład kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Nie boję się zawartego w niej glutenu. Wykazuje on bowiem niską toksyczność.
Radarem tokstyczności jest skóra mojego męża cierpiąca na zapalenie po innych zbożach i produktach nieekologicznych. Coraz bardziej przekonuję się do opinii, jakoby ludzi uczulał glifosad, a nie sam gluten. Dlatego zachęcam do sięgania po produkty wolne od GMO i chemii.
Gorąco zachęcam też do wypróbowania tego przepisu. Ciasteczka są naturalnie słodkie, bez trudu się je przygotowuje, a najprzyjemniej je. Polecam!!! ❤
Sposób przygotowania:
● odrywamy po kawałku ciasta i formujemy ciasteczko
lub
● rozwałkowywujemy całość lub większą część ciasta i wykrawamy wybrane kształty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.