Ziarnianka śniadaniowa
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, śródziemnomorska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie,
Zawiera: gluten, strączkowe, sezam, orkisz
Składniki:
Sezam niełuskany - 1/4 szklanki
Woda - 1 1/2 szklanki
Suszone daktyle - 2-3 szt.
Sól himalajska szczypta
Ewentualnie: probiotyk w proszku - 1 łyżeczka
Moczone przez noc ziarna samopszy, płaskurki lub orkiszu - 1/2 szklanki
Moczone przez noc ziarna słonecznika łuskanego - 1/2 szklanki
Rodzynki garść
Mandarynki - 4 szt.
Dodatkowe informacje:
Nasze zimowe śniadania nie są zawsze rozgrzewające. Te funkcję spełnia obiadowa zupa. Nasz pierwszy posiłek składa się w dużej części z owoców, bo uważam, że jeść je najlepiej rano. Trawią się szybko, a zjedzone po innych posiłkach mogą ulegać fermentacji w jelitach. Za tym idą problemy metaboliczne, narastanie grzybów i innych patogenów w układzie pokarmowym.Sezon na cytrusy w pełni. Obecnie te owoce są niedrogie, w dość dobrej jakości. Warto więc je dodawać do porannej owsianki, jaglanki, amarantusianki lub ...hm, no właśnie...jak nazwać moje danie? Chyba najwłaściwsza nazwa to ziarnianka. W mojej misce bowiem znajdujemy mieszankę różnych ziaren: płaskurki, samopszy, słonecznika, sezamu. Wszystko aktywowane (czyli uprzednio moczone/podkiełkowane) dla lepszego trawienia i absorbcji składników mineralnych w nich zawartych. A jest ich nie mało. Płaskurka i samopsza - starsze siostry orkiszu to źródło białka, aminokwasów egzogennych, antyoksydantów i minerałów. Pomimo obecności glutenu, uznawane są za ziarna prozdrowotne ze względu na wysoką zawartość składników bioaktywnych. Jeśli jeść ziarna to takie, które występują na ziemi od kilkunastu tysięcy lat. A takimi własnie są te przeze mnie opisywane. Dodam, że są one niezwykle smaczne. Ich smak opisałabym jako miodowy. Idealnie współgra z suszonymi owocami, domowym jogurtem i cytrusami. Polecam!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.