Wysokowartościowa potrawa roślinna
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Różyczki brokuła - 6 szt.
Jarmuż (liście) - 2 szt.
Musztarda - 1 łyżka
Oliwa - 2 łyżki
Nasiona konopi łuskane - 1 łyżeczka
Algi morskie dulse - 1 łyżeczka
Czosnek - 1 ząbek
Sól kamienna - 1/2 łyżeczki
Pieprz szczypta
Dodatkowe informacje:
Potrawa łączy w sobie:* makaron gryczany - doskonałe źródło białka roślinnego. Ziarna gryki zawierają 12 aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest zdolny sam wytworzyć, dlatego musimy dostarczać ich z pożywieniem.
* brokuła, bo ma mnóstwo minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) i witamin (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, K). To zielone warzywo zawiera sulforan - związek o działaniu antynowotworowym i detoksyfikacyjnym. Brokuła najlepiej łączyć z gorczycą (stąd dodatek musztardy) i innymi warzywami krzyżowymi (stąd obecność jarmużu).
* jarmuż, bo to jedno z najzdrowszych warzyw. Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy A, K, C. To cenne źródło, wapnia, żelaza, potasu, antyoksydantów i polifenoli. Spożywanie jarmużu reguluje poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Dodajemy jeszcze zdrowych kwasów omega, których zawierają pod dostatkiem nasiona konopi.
Nie zapominamy o jodzie! Jego sporą dawkę zapewni nam dodatek alg morkich.
I jak tu nabawić się niedoborów na diecie roślinnej???:-)
Sposób przygotowania:
Różyczki brokuła zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut.
Liście jarmużu kroimy, umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem.
Musztardę mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.