Wytrawna tarta na jaglanym spodzie (wegańska, bezglutenowa)
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: drożdże
Składniki:
Siemię lniane mielone - 1 łyżka
Sól kamienna - 1 łyżeczka
Suszone oregano - 1 łyżeczka
Sos: Marchew - 1/2 szt.
Laska selera - 1/2 szt.
Cebula - 1/2 szt.
Ekologiczna passata pomidorowa - 3/4 szklanki
Suszona bazylia - 1 łyżeczka
Papryka wędzona - 1 łyżeczka
Liść laurowy - 1 szt.
Ziarna ziela angielskiego - 3 szt.
Sól i pieprz do smaku
Farsz: Ziemniaki - 3 szt.
Cebula - 1/2 szt.
Cukinia - 1 szt.
Pomidory - 2 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Kolendra - 1 łyżeczka
Natka pietruszki (suszona) - 1 łyżeczka
Sól himalajska - 1 łyżeczka
Czarny pieprz - 1/2 łyżeczki
Wegański - 1/2 szklanki
Nieaktywne płatki drożdżowe - 4 łyżki
Suszona cebula - 1 łyżeczka
Sól kamienna lub himalajska - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Marchewkę, seler cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie podsmażamy. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy passatę pomidorową, liść laurowy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy na gładki sos.
Ziemniaki kroimy na dużą kostkę, cebulę na półksiężyce, szpinak i czosnek siekamy. Wszystko podduszamy na patelni. Na koniec przyprawiamy.
Wszystkie składniki na parmezan miksujemy w blenderze kielichowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.