Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowo-morelowym
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie,
Zawiera: gluten, strączkowe, owies
Składniki:
Płatki owsiane - 1 szklanka
Cebula - 2 szt.
Sól - 1 łyżeczka
Cząber - 1 łyżeczka
Majeranek - 1 łyżeczka
Kolendra - 1 łyżeczka
Suszone morele - 6 szt.
Sos: Duża marchew - 2 szt.
Laski selera - 2 szt.
Ekologiczny przecier pomidorowy - 3 łyżki
Suszone morele - 7 szt.
Ziele angielskie - 3 szt.
Liście laurowe - 2 szt.
Woda - 150 ml
Sól - 1 łyżeczka
Bazylia - 1 łyżeczka
Pieprz cayenne - 1/4 łyżeczki
Listki świeżej natki pietruszki kilka
Dodatkowe informacje:
Z podanej ilości składników otrzymujemy 15 pulpetów (5 porcji po 3 sztuki). Podajemy z dużą porcją surówki.Sposób przygotowania:
Marchewkę, seler i cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po kilku minutach dolewamy wodę i gotujemy warzywa do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystko (wraz z suszonymi morelami) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki sos, którym zalewamy pulpety. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.