Wegański chlebek jabłkowy
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, orkisz
Składniki:
Soda - 2 łyżeczki
Cynamon - 1 łyżka
Imbir - 1 łyżeczka
Sól morska szczypta
Olej rzepakowy - 1/3 szklanki
Cukier kokosowy lub trzcinowy nierafinowany - 1/3 szklanki
Ocet jabłkowy - 2 łyżki
Dodatkowo - jabłka - 1-2 szt.
Dodatkowe informacje:
Składniki na formę chlebową o wymiarach 31 cm x 13 cmSposób przygotowania:
W misce mieszamy składniki suche.
Składniki mokre (mus, ocet, olej) blendujemy. Uzyskamy masę w kolorze i konsystencji masy jajecznej. Łączymy ją ze składnikami suchymi. Ewentualnie dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka. Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem keksówce. Pieczemy 45 minut do suchego patyczka. Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.