Domowe wegeburgery
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, orkisz
Składniki:
Ziarna orkiszu - 2 i 1/2 szklanki
Sól - 1 łyżeczka
Woda - 100 ml
Falafele:
Ciecierzyca - 150 g
Cebula - 2 szt.
Posiekany świeży koperek - 1 łyżka
Kminek mielony - 2 łyżeczki
Sól - 1 łyżeczka
Czarny pieprz - 1 szczypta
Olej kokosowy lub inny do smażenia trochę
Dodatkowo:
Rukola - 3 pęki
Cukinia - 1 szt.
Kiełki lucerny - 6 łyżek
Rozgniecione awokado - 6 łyżek
Suszone pomidory - 18 kawałków
Sposób przygotowania:
Ziarna orkiszu dokładnie przepłukujemy filtrowaną wodą, a następnie zalewamy i pozostawiamy na 6h lub całą noc. Po tym czasie płuczemy ziarna i kiełkujemy przez 2 dni. Trzy razy dziennie przepłukujemy filtrowaną wodą.
Na trzeci dzień umieszczamy ziarna w kielichu blendera o dużej mocy. Zalewamy 1/3 szklanki wody i blendujemy (można dodać więcej wody, jeśli blender nie daje rady). Dodajemy soli i mieszamy. Foremki (na babeczki o srednicy 10 cm) wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w nich ciasto na 2/3 wysokości. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 6-7 h (można umieścić w piekarniku nagrzanym nagrzanym do max. 50 stopni).
Jeśli ciasto ładnie wyrośnie, umieszczamy foremki w piekarniku, nastawiamy na temperaturę 200 stopni i pieczemy przez 1 h.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.