Ulubiona sałatka z białej kapusty
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Cebula - 1 szt.
Awokado - 1/2 szt.
Papryka czerwona - 1 szt.
Ogórek - 1 szt.
Kiełki słonecznika garść
Sól, pieprz, kolendra do smaku
Sos: oliwa z oliwek extra virgin - 2 łyżki
Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
Musztarda - 1 łyżeczka
Syrop klonowy - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Kiełki słonecznika to źródło pełnowartościowego białka, zawierają komplet niezbędnych aminokwasów, sporo minerałów, witamin z grupy B, witaminę D i E. Te zielone cudeńka pobudzają każdą komórkę układu immunologicznego, budują szkielet, mięśnie i system nerwowy. Kiełkowanie to duży krok ku samowystarczalności. Dzięki temu zabiegowi można mieć najzdrowsze, najbardziej odżywcze, tanie i świeże pożywienie przez cały rok. Kiełkowanie przekształca nasiona, ziarna, orzechy lub fasolę w lekkostrawny, wysoko energetyczny, mocno skoncentrowany odżywczo pokarm (o hodowli kiełków przeczytasz TU). Kiełki słonecznika świetnie sprawdzają się jako baza do soku, dają więcej płynu niż marchewka. Mnie jednak bardziej smakują całe łodyżki, najlepiej w sałatce w towarzystwie kapusty.Instruktaż uprawy kiełków znajdziecie na mojej stronie www.jescbyzycwzdrowiu.blogspot.com
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.