Praliny kokosowe
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Wiórki, mleko czy olej kokosowy są popularnymi i znanymi wyrobami z orzecha kokosowego, natomiast masło już nieco mniej. Szkoda, bo w mojej opinii to jego najsmaczniejsza wersja. Warto, by każdy miał okazję wypróbować. Jeśli nie znajdziecie go w sklepie, postarajcie przyrządzić w domu. Wystarczy zblendować wiórki lub płatki kokosowe. Moja metoda polega na blendowaniu na niskich obrotach surowych płatków kokosowych, aż do momentu, w którym zacznie wytrącać się olej. Tym sposobem mam pyszne, domowe, surowe, nie poddawane żadnym szkodliwym obróbkom, MASŁO (w 100% kokosowe, bez dodatków). Jest ono też 3-krotnie tańsze niż gotowe ze sklepu. Dodaje je do zup w celu zagęszczenia i nadania orientalnego smaku, do domowej czekolady i rozmaitych deserów, na przykład dzisiejszych pralinek. Masło nie jest już w nich nawet samym dodatkiem, ono twórcą i bazą owych pralinek. Pyszne są i to bardzo!Składniki na 12 pralinek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.