![Chleb na zakwasie](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2016-06/8042-photo-main.jpg)
Chleb na zakwasie
![](/cache/a32x32/files/users/885-avatar-1385483657.jpg)
Rodzaj posiłku: pieczywo
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, pszenica, żyto
Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista - 400 g
woda - 170 ml
glukoza w proszku - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Po tym czasie ciasto uformować, ułożyć w koszu do wyrastania, przykryć folią i włożyć do lodówki na 8 - 12 godzin.
Kolejnego dnia wyciągnąć z lodówki ciasto i pozostawić na 2 godziny, aż powiększy się o 2/3 względem początkowego wymiaru.
Piekarnik rozgrzać do najwyższej temperatury (250ºC). Bochenek przełożyć na rozgrzaną blachę, naciąć i piec z 35 minut, w połowie pieczenia obniżając temperaturę do 190'C.
Wystudzić na kratce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.