Arabskie ciasto z kaszy manny
_Olla_Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): arabska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
wiórki kokosowe - 70 g
masło - 50 g
mleko - 1/2 szklanki
cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
migdały - 50 g
syrop: cukier - 3/4 szklanki
syrop: woda - 1 szklanka
syrop: woda różana - 2 łyżki
syrop: sok z cytryny - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Wodę i cukier umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu -około 10 min, dodać sok, i syrop różany. odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem , w osobnej misce wymieszać suche składniki. Dodać do masła roztrzepane jajko z mlekiem, partiami dodawać suche składniki dalej ucierając.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto (wyszło mi dość gęste więc rozłożyłam je na blaszce zwilżonymi wodą dłońmi co bardzo ułatwiło sprawę ).
Ciasto kroję w romby i na każdym układam migdał.
Piekłam w temp 220’C ok 35 min
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.