Składniki:
woda - 750 ml
sól himalajska - 1 łyżeczka
kurkuma - 1 łyżeczka
płatki drożdżowe - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Kolejnego dnia rano przy pomocy chochli odlewamy 1,5 szklanki wody z wierzchu garnka-wodę wylewamy. Szykujemy drugi garnek i rozgrzewamy w nim olej kokosowy, dodajemy przyprawy smażymy 1-2 minuty, delikatnie wlewamy chochlę wody znad mąki i mieszamy, mąkę z pozostałą wodą mieszamy i ostrożnie przelewamy do garnka z przyprawami, energicznie mieszamy trzepaczką i gotujemy calłość około 10 minut aż dobrze zgęstnieje (nie przerywamy mieszania)
Gotową masę szybko przelewamy do formy wyłożonej czysta bawełnianą ściereczką, przykrywamy brzegiem ściereczkii dociskamy (talerzykiem lub deską)
gdy ostygnie kroimy i trzymamy w lodówce zawinięte w papier
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.