Sambousek warzywne
_Olla_Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): arabska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, soja, pszenica
Składniki:
ciasto: woda - 190 ml
ciasto: drożdże świeże - 20 g
ciasto: sól - 1/2 łyżeczki
ciasto: cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
ciasto: oliwa z oliwek - 1 łyżka
bakłażan - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
seler naciowy - 2 kawałki
tofu - 200 g
sól, pieprz, kminek do smaku
Sposób przygotowania:
Z drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki robię zaczyn, odstawiam na 15 min. W misce łączę, mąkę, sól, olej i dodaje zaczyn-wyrabiam elastyczne ciasto, nie było potrzeby podsypywania go mąką. Wkładam z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Warzywa kroję na bardzo drobną kosteczkę, podsmażam na oliwie cebulę, dorzucam resztę warzyw i smażę do miękkości (ok 5-7 min). Studzę
Do warzyw dodaję przyprawy i pokrojone na kawałki tofu, dokładnie mieszam
Układam na blasze, smaruję jajkiem i posypuję ziarenkami.
Piekę w nagrzanym piekarniku 200’C ok 15 minut (do ładnego zrumienienia)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.