![Chałka maślana](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2016-06/8015-photo-main.jpg)
Chałka maślana
![](/cache/a32x32/files/users/885-avatar-1385483657.jpg)
Rodzaj posiłku: pieczywo
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże świeże - 15 g
woda - 200 g
cukier trzcinowy - 50 g
masło - 100 g
sól szczypta
Sposób przygotowania:
Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ręcznie jeszcze 5 minut, ewentualnie delikatnie podsypując mąką. Umieścić w wysmarowanej olejem misce, przykryć folią. Zostawić do wyrastania na 2h.
Następnie podzielić ciasto na pół, każdą połówkę podzielić na 3 części, uformować wałeczki- zaplatać warkocz. Położyć na blasze.
Pieczemy w temp 200'C około 25-30 min
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.