Koreańskie kimchi
_Olla_Rodzaj posiłku: przetwory
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: ryba i owoce morza
Składniki:
marchew - 1 szt.
por - 1/2 szt.
jabłko - 1 szt.
czosnek - 6 ząbków
cebula - 1 szt.
imbir świeży - 5 cm
płatki chilli gochugaru - 1 szklanka
woda - 1 + 1/2 szklanki
mąka ryżowa - 1/4 szklanki
cukier trzcinowy - 3 łyżki
sól morska gruboziarnista - 1/2 szklanki
Dodatkowe informacje:
Kimchi jest dodawane głównie jako przystawka, grillowane wraz z mięsem, dodawane do zup czy ryżu. Przede wszystkim jest bardzo zdrowe i jest uznawane za jedną z 5 najzdrowszych "potraw" świata. Poprzez fermentację zyskuje na wartości odżywczej, natomiast dzięki dużej ilości czosnku i chili pomaga w zwalczaniu wirusów w okresach zimowych przeziębień.Lista składników i proces przygotowania wydaje się co prawda długi ale bardzo warto je zrobić.
Sposób przygotowania:
kapustę kroimy w kostkę, zasypujemy solą i dobrze mieszamy, odkładamy na godzinę, następnie płuczemy kapuste z nadmiaru soli i przekładamy do dużej miski.
marchewkę i pora kroimy w słupki,
jabłko, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę
imbir zcieramy na tarce
wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy mąkę ryżową i często mieszając trzepaczką doprowadzamy do wrzenia, kiedy się zagotuje gotujemy jeszcze 5 minut uważając aby się nie przypaliło, następnie dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy kleik do przestygnięcia.
w misce mieszamy płatki chilli z sosem rybnym i warzywami, dolewamy kleik i całość dobrze mieszamy na jednolitą masę- jeśli chcemy to robić ręcznie najlepiej założyć gumowe rękawiczki ponieważ chilli jest bardzo ostre i może farbować ręce.
Wcześniej opłukaną kapustę mieszamy dokładnie z pastą dokładnie rozcierając aby pasta była rozprowadzona równomiernie.
Gotowe kimchi wkładamy do słoików lub szklanych pojemników do 3/4 wysokości co uchroni kiszonkę przed wykipieniem. Ważne aby pojemnik nie był plastikowy ani metalowy bo będzie reagował z kwasami.
Słoiki zamykamy ale tylko troszkę, powinno być miejsce aby mógł ulatywać gaz powstały podczas kiszenia.
Pozostawiamy kimchi w słoju w temperaturze pokojowej na 2 dni aby rozpoczął się proces fermentacji, następnie przekłądamy słoje do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Pełen smak kimchi osiąga po około 2 tygodniach trzymania w lodówce w zamknięciu. Można również jeść je na świeżo po 2 dniach. Bardziej sfermentowane kimchi nadaje się jako przekąska lub dodatek do dań.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.