Składniki:
mleko - 130 ml
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 350 g
drożdże suszone - 1 opakowanie
cukier - 30 g
Sposób przygotowania:
Do większej miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, do czasu aż składniki się połączą. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękami. Przykryć ciasto folią i odstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Rozwałkowujemy niezbyt cienko na kwadrat - można podsypywać mąką-ciasto składamy na pół, obracamy i znów składamy na pół-jak serwetkę. Wałkujemy i znów składamy.
Gotowy płat ciasta schładzamy przed pieczeniem w lodówce przez 30 minut owinięty folią,
Z gotowego płata można formować dowolne ciastka. Po uformowaniu powinny podrosnąć około 1/2 godziny .
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.