Filet z indyka i warzywa zapiekane w syropie klonowym
_Olla_Rodzaj posiłku: danie główne
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
brukselka - 300 g
marchewka - 300 g
pasternak - 300 g
ziemniaki - 300 g
masło - 100 g
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1/2 łyżeczki
syrop klonowy - 4 łyżki
mąka kukurydziana - 1-2 łyżka
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy grubo marynatą. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki, zalewamy resztą marynaty i obtaczamy aby się równo pokryły.
Mięso i warzywa układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 220'C przez około 25 minut, podlewamy całość szklanką wody i pieczemy kolejne 20 minut.
Po skończonym pieczeniu przelewamy pozostały na blaszce płyn przez sitko do rondelka-zagotować i zagęścić mąką rozprowadzoną w odrobinie wody. Warzywa podawać z pokrojonym na plastry filetem i przygotowanym sosem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.