Tarta bezglutenowa z kurkami
_Olla_Rodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
ciasto: mąka amarantusowa - 100 g
ciasto: olej kokosowy - 50 g
ciasto: jajka - 2 szt.
śmietana kremówka - 100 ml
ser grana padano (lub inny twardy) - 50 g
rozmaryn - 1 łyżeczka
szczypiorek - 1 łyżeczka
kurki - 200 g
cebula - 2 szt.
Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto należy rozwałkować niezbyt cienko i wyłożyć nim dno oraz boki formy na tartę.
Cebule kroimy w pióra a kurki na mniejsze kawałki jeśli są duże, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę, dodajemy kurki i dusimy ok 5 minut. Wykładamy na wyłożoną ciastem formę.
śmietane mieszamy z jajkami, doprawiamy do smaku i dodajemy starty ser oraz zioła, masą zalewamy nasza tartę, pieczemy w temperaturze 200'C z włączoną dolną grzałką przez około 15 a następnie z funkcją góra-dół kolejne 15 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.