Zakwas żytni na chleb
_Olla_Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, żyto
Składniki:
woda - 250 ml
Dodatkowe informacje:
zakwas najlepiej rośnie w temp ok 26'C wtedy widac że zaczyna pracować już w 3-4 dniu, jeśli jednak mamy w mieszkaniu chłodniej proces ten może się wydłużyć.Słoik powinien być w miare duży (1l lub większy) ponieważ zakwas dość mocno rośnie i może wykipieć ze słoika
Sposób przygotowania:
Do wyparzonego słoika wsypujemy 50g mąki, dodajemy 50ml wody i przekrojone na pół winogrona, mieszamy, słoik zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce
Do słoika dodajemy kolejne 50g mąki i 50ml wody, mieszamy i zów odstawiamy zakryte gaza w ciepłe miejsce
Powtarzamy czynność z poprzedniego dnia czylidodajemy 50g mąki i 50ml wody-odstawiamy
zakwas znów dokarmiamy jak w dniach poprzednich - powinien już zacząć ładnie pracować
zakwas jest aktywny, jeśli ma chociaż malusieńkie banieczki powietrza- możemy go już wykorzystać do pieczenia zostawiając 1-2 łyżki do kolejnego dokarmiania
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.