Szarlotka idealna z syropem z kwiatów bzu
_Olla_Rodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
syrop z kwiatów bzu czarnego - 100 ml
sok z cytryny - 2 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
mąka pszenna - 2 szklanki
jajka - 2 szt.
cukier trzcinowy - 100 g
mleko - 150 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier puder - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, przełożyć do garnuszka, dodać syrop z kwiatów bzu, sok z cytryny i cynamon-gotować przez 5 minut, ostudzić a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Ciasto:
mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki masła, cukier i jajka-zagniatamy ciasto.
Wykonanie:
3/4 ciasta rozwałkowujemy i wyklejamy dno i boki formy.
Wykładamy nadzienie z jabłek.
Pozostałe ciasto mieszamy mikserem z mlekiem i wylewamy na wierzch jabłek.
Pieczemyw temperaturze 180'C przez 40 minut z włączoną grzałką dolną
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.