Pyzy ziemniaczane z indykiem
_Olla_Rodzaj posiłku: danie główne
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
ciasto: skrobia ziemniaczana - 4 łyżki
ciasto: jajko - 1 szt.
farsz: mięso mielone z indyka - 300 g
farsz: cebula - 1 szt.
farsz: sól, pieprz do smaku
dodatkowo: bułka tarta - 2 łyżki
dodatkowo: masło - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Połączyć oba rodzaje ziemniaków, dodać jajko i mąkę, doprawić do smaku i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na równe części.
Farsz: Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i podsmażyć, potem podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości, ostudzić.
Do mięsa dodać jajko, doprawić do smaku, dobrze wyrobić. Podzielić na tyle samo części co ciasto ziemniaczane i uformowac pulpeciki.
Porcję ciasta układać na dłoni, lekko rozpłaszczyć tworząc placuszek, na środek położyć kuleczkę z farszu i oblepić ciastem.
Gotowe pyzy wkładać porcjami do osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z roztopionym masłem i bułką tartą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.