Chleb z pokrzywą
_Olla_Rodzaj posiłku: pieczywo
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, pszenica
Składniki:
drożdże świeże - 15 g
woda - 350 ml
melasa trzcinowa - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 50 ml
suszona pokrzywa - 50 g
Sposób przygotowania:
Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodać pozostałe składniki suche oprócz pokrzywy i zagniatać dodając resztę wody i na końcu oliwę. Dobrze wyrobić ciasto (około 10 minut), uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, dodać pokrzywę i jeszcze raz zagnieść. Uformować bochenek, przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40 min.
Piec w temp 200'C około 35 min
studzić na kratce
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.