Fatayer z indykiem
_Olla_Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): arabska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, mięso, strączkowe, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 125 g
drożdże świeże - 10 g
mleko - 100 ml
cukier trzcinowy - 1 łyżka
sól - 1/2 łyżeczki
mięso mielone z indyka - 200 g
pomidor - 2 szt.
cebula - 1 szt.
ser owczy - 8 plastrów
pieprz - 1/4 łyżeczki
kolendra mielona - 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
W tym czasie kroimy pomidory i cebulę w drobną kostkę, do garnka wlewamy 1/4 szkl wody, dodajemy warzywa, sól, pieprz i kolendrę, dusimy 5 minut, dodajemy mięso i dalej dusimy co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto delikatnie zarabiamy, dzielimy na 8 części , formujemy kuleczki i każdą rozwałkowujemy na okrąg o grubości około 1 cm .
Na każdy placek kładziemy łyżkę farszu i zaginamy brzegi ciasta zlepiając je z dwóch stron tworząc kształt łódeczki. Na wierzch każdej kładziemy plaster sera.
Pieczemy w temp 200'C około 20 min
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.