Składniki:
orzechy włoskie - 200 g
orzechy laskowe - 200 g
pistacje - 200 g
cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
miód - 1/2 szklanki
woda pomarańczowa - 2 łyżki
masło - 100 g
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie, laskowe i 100g pistacji włożyć do młynka i zmiksować niezbyt drobno.
Foremkę wysmarować masłem.z ciasta wykroić płat wielkości blaszki i położyć na spód, przy pomocy pędzelka posmarować roztopionym masłem. Na niego położyć kolejny płat ciasta i znowu posmarować masłem. Następnie wyłożyć połowę przygotowanych orzechów, wyrównać. Na orzechy wyłożyć 2 płaty ciasta, każdy dokładnie posmarować masłem. Wyłożyć resztę orzechów, wyrównać i przykryć kolejnym płatem ciasta.
Ostrym nożem pokroić ciasto w romby, przecinając je prawie do spodniej warstwy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40-50 minut, do zezłocenia ciasta.
Wyjąć i gorące jeszcze ciasto polać równomiernie wystudzonym syropem. Pozostałe pistacje posiekać i posypać nimi ciasto. Odstawić do przestudzenia
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.