Składniki:
drożdże suszone - 15 g
sól - 2 łyżeczki
cukier - 1 łyżka
woda - 1 + 1/2 szklanki
miód - 1 łyżka
mak, sezam trochę
żółtko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
W międzyczasie w szerokim garnku zagotować 2l wody z sodą i miodem.
Ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Z każdej uformować długi wałek. Uformować na kształt precla , odłożyć na blaszkę oprószoną mąką .
Nie czekając na wyrośnięcie, delikatnie kłaść precelki kolejno na wrzącą wodę i gotować około 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć z powrotem na blaszce.
Precle posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać makiem, sezamem lub dowolnym dodatkiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220ºC przez około 20 minut do mocno złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.