Gulasz z ciecierzycy z bulgurem
_Olla_Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): arabska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, strączkowe, pszenica
Składniki:
fasolka szparagowa zielona - 200 g
cebula szalotka - 2 szt.
czosnek - 4 ząbki
pomidor - 1 szt.
żurawina suszona - 1/2 szklanki
sól różowa himalajska - 2 łyżeczki
curry - 1/2 łyżeczki
papryka słodka w proszku - 1 łyżeczka
bulion warzywny - 1 szklanka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
kasza bulgur - 150 g
Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, dusić przez 3 minuty. Dodać przyprawy- smażyć 1-2 minuty.
Dołożyć pokrojoną na kawałki fasolkę, dusić około 5 minut. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut.
Następnie dodać odsączoną ciecierzycę, żurawinę i pomidory pokrojone w drobna kostkę, dusić jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z bulgurem
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.