![Dyniowe bułeczki śniadaniowe](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2016-06/7953-photo-main.jpg)
Dyniowe bułeczki śniadaniowe
![](/cache/a32x32/files/users/885-avatar-1385483657.jpg)
Rodzaj posiłku: pieczywo
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
dynia hokkaido - 200 g
mleko - 50 ml
jajka - 2 szt.
sól - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 + 1/2 łyżeczki
masło - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Dodać zimne masło i wyrobić jak kruszonkę.
Osobno wymieszać jajka, puree dyniowe i mleko. Do mokrych składników wsypać suche i szybko wyrobić-chociaż ciasto będzie się kleić to nie podsypujemy go mąką.
Blat mocno oprószamy mąką, wykładamy na nią ciasto, znowu posypujemy mąką. Wałkujemy na grubość około 2 cm. Okrągłą metalową foremką wykrawamy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp 220ºC przez około 15 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.