Wegańskie a la spaghetti z sojowymi pulpecikamii
healthy-dreamsRodzaj posiłku: danie główne, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja, strączkowe
Składniki:
mąka amarantusowa - 6 łyżek
makaron ryżowy - 50 g
kiełki - 1 garść
pomidor - 1 szt.
pomidory koktajlowe - 4 szt.
cebula czerwona - 1/2 szt.
marchewka - 1/2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
przyprawy na pulpeciki: curry, rozmaryn, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie - 1 do smaku
przyprawy na sos: curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, tymianek, rozmaryn, majeranek - 1 do smaku
Sposób przygotowania:
soję gotujemy ok 50 min, odcedzamy (dzień wcześniej należy ją namoczyć)
czosnek wyciskamy, blendujemy z pozostałymi składnikami (gdy masa jest zbyt sucha, dodajemy po łyżeczce wody)
z powstałej masy formujemy malutkie pulpeciki, wykładamy je na papier do pieczenia
całość pieczemy 15 min w 190 stopniach
marchewkę obieramy, trzemy na małych oczkach
pomidora obieramy, blednujemy ze startą marchewką
paprykę i cebulę kroimy w małą kostkę, wrzucamy na patelnie (najlepiej ceramiczną) i podlewamy delikatnie wodą
do pokrojonych warzyw dodajemy zblenowanego pomidora z marchewką oraz przyprawy, całość mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez 7 min
pomidorki koktajlowe kroimy w pół i dodajemy na patelnię, dusimy 5 min (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.