Pesto z cukinii
dorotaRRodzaj posiłku: jednogarnkowe, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Konkurs na Szefa Kuchni, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: drożdże
Składniki:
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 5 łyżek
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
ziarno słonecznika bio - 2 łyżki
nieaktywne płatki drożdżowe bio - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Pesto z cukinii - szybkie, bardzo proste do przygotowania, niezwykle smaczne, sycące, wegańskie, bezglutenowe.Idealne jako pasta do pieczywa, sos do makaronu, dip do warzyw - ja uwielbiam ją po prostu wyjadać łyżeczką :)
Sposób przygotowania:
Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy do niej pokrojona w kosteczkę cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy tylko do momentu aż cukinia zmięknie (i nie dłużej bo będzie tracić kolor).
Na suchej patelni prażymy słonecznik aż się zezłoci.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.