Małe drożdżowe pomidorowe
dorotaRRodzaj posiłku: zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, śródziemnomorska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica
Składniki:
cukier szczypta
sól szczypta
oliwa - 4 łyżki
drożdże - 3 dag
woda - ml
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
oliwa
sól do smaku
pieprz do smaku
chili
oregano
bazylia
czosnek zabek - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Małe drożdżowe podpłomyki a la pizza z sosem pomidorowym wzbogaconym cukinią, czosnkiem i ziołami, idealne na kolację dla dzieci i nie tylko.Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy drobno i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy, aż zmięknie. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praske czosnek, bazylię, oregano. Dusimy wszystko, aż płyn się zredukuje, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Kawałki ciasta drożdżowego rozpłaszczamy, układamy na blaszce wysypanej maka i smarujemy obficie sosem. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy 25 min w 180st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.