![Małe drożdżowe pomidorowe](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2016-02/7144-photo-main.jpg)
Małe drożdżowe pomidorowe
![](/cache/a32x32/files/users/172-avatar-1113200732.jpg)
Rodzaj posiłku: zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, śródziemnomorska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica
Składniki:
cukier szczypta
sól szczypta
oliwa - 4 łyżki
drożdże - 3 dag
woda - ml
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
oliwa
sól do smaku
pieprz do smaku
chili
oregano
bazylia
czosnek zabek - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Małe drożdżowe podpłomyki a la pizza z sosem pomidorowym wzbogaconym cukinią, czosnkiem i ziołami, idealne na kolację dla dzieci i nie tylko.Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy drobno i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy, aż zmięknie. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praske czosnek, bazylię, oregano. Dusimy wszystko, aż płyn się zredukuje, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Kawałki ciasta drożdżowego rozpłaszczamy, układamy na blaszce wysypanej maka i smarujemy obficie sosem. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy 25 min w 180st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.