Świąteczne babeczki kolorowe
dorotaRRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): amerykańska, międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, soja, kakao, pszenica
Składniki:
cukier ksylitol - 3/4 szklanki
soda - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
siemię lniane zmielone - 1 łyżka
mleko sojowe - 1/2 szklanki
ekstrakt waniliowy do smaku
czekolada gorzka - 50 g
posypka cukrowa trochę
jajka - 3 szt.
Dodatkowe informacje:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, mieszamy. Siemie lniane zmielone wcześniej zaparzamy 3 łyżkami wrzątku. Do drugiej mieski wlewamy mokre składniki: jajka, mleko, olej, aromat, zaparzone siemię, mieszamy.Mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy 30 min w 200st. Zostawiamy do wystudzenia. Smarujemy roztopioną czekolada i ozdabiamy posypka cukrową.
Sposób przygotowania:
Mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy 30 min w 200st. Zostawiamy do wystudzenia. Smarujemy roztopioną czekolada i ozdabiamy posypka cukrową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.