Świąteczne razowe galette z grzybami
dorotaRRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, pieczywo, śniadanie, zapiekanki
Kuchnia (region): kresowa, międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
oliwa - 3 łyżki
sól morska do smaku
estragon - 1 łyżeczka
woda
por - 1 szt.
masło - 1 łyżka
pieprz do smaku
cebula - 2 szt.
olej - 2 łyżki
tymianek - 1 łyżeczka
jogurt bałkański - 200 g
pietruszka - 1 pęk
koper - 1/2 pęku
papryka czerwona - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Galette to rustykalny rodzaj płaskiej tarty do której nie potrzebujemy formy. Ciasto rozwałkowujemy, faszerujemy nadzieniem a brzegi zawijamy do środkaSposób przygotowania:
Cebulę siekamy drobno i szklimy na oleju.
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli, dodajemy przyprawy i przesmażamy wszystko ok 10 min.
Na drugiej patelni siekamy i dusimy pora na maśle, dodajemy do niego posiekany koper i pietruszkę.
Ciasto rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nadając mu kształ koła. Na środek ciasta wykładamy pora, na nim rozsmarowujemy jogurt grecki. Teraz warstwa grzybów, oprószamy wszystko pieprzem i tymiankiem, zawijamy brzegi tarty do środka.
Pieczemy 40 min w 180st. Kiedy galette wystygnie posypujemy je natka pietruszki i plasterkami papryki, kroimy w trójkąty
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.