Składniki:
ziemniaki - 4 szt.
marchew - 1 szt.
pietruszka mała - 1 szt.
kawałek selera - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ziele angielskie - 1 szt.
liść laurowy szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana - 100 ml
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Selera i pietruszkę również obieramy,myjemy i kroimy w kostkę.
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy.
Boczek kroimy w kawałki i dorzucamy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Ogórki ścieramy na tarce i wrzucamy do zupy. Dolewamy tez trochę wody z kiszonych ogórków - ilość wg upodobania do kwaśności.
Gotujemy kilka minut.
Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i zabielamy śmietaną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.