Chleb pełen migdałów
dorotaRRodzaj posiłku: lunchbox, pieczywo, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, orkisz, żyto
Składniki:
mąka orkiszowa razowa - 200 g
zakwas żytni - 8 łyżek
migdały - 100 g
sól - 2 łyżeczki
woda trochę
Dodatkowe informacje:
Domowy chleb żytnio orkiszowy z dodatkiem lnu oraz migdałów na domowym, zytnim zakwasie. Pyszny i nie tak trudny do przygotowania.Sposób przygotowania:
Następnego dnia do zaczynu wsypujemy orkiszową razową i dolewamy tyle wody, by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki 30x10 - spryskujemy wodą.
Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 3 godzin). Pieczemy godzinę w 200st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.