Zielony placek zapiekany
dorotaRRodzaj posiłku: zapiekanki
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
botwinka - 1 pęk
szczaw siekany konserwowy - 1 słoik
twaróg - 250 g
jaja - 3 szt.
czosnek ząbki - 3 szt.
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
tymianek do smaku
oliwa trochę
Dodatkowe informacje:
Zielony placek zapiekany to pyszny pomysł na dietetyczny lunch, obiad czy kolację. Szybko się go przygotowuje. Jest bardzo smaczny.Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, przez minutę podsmażamy na niej szpinak i botwinkę aż stracą objętość.
Twaróg rozrabiamy z jajkami, mieszamy z zieleniną i szczawiem, doprawiamy do smaku.
Przelewamy do posmarowanej oliwą formy żaroodpornej. Pieczemy 40 min w 200 st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.