Świateczny razowiec na mlodym zakwasie - cynamonow
dorotaRRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, pieczywo, śniadanie, zapiekanki
Kuchnia (region): bałkańska, kresowa, międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, pszenica, owies, żyto
Składniki:
maka zytnia chlebowa typ 720 - 200 g
mąka pszenna razowa typ 2000 - 200 g
sól morksa - 2 łyżeczki
cynamon - 1 łyżeczka
słonecznik - 1 garść
siemie lniane - 1 łyżka
płatki owsiane - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Nastawienie swojego własnego zakwasu i jego fermentacja to zaledwie kilka dni. Już po tygodniu można z niego korzystać i upiec swój pierwszy chleb na zakwasie. Dzisiaj bardzo zdrowa wersja razowa, do tego aromatyzowana cynamonemSposób przygotowania:
Następnego dnia do zaczynu wsypujemy 200g mąki pszennej razowej i dolewamy tyle wody by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki - posypujemy cynamonem, lnem i płatkami. Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 2-3 godzin).
Pieczemy godzinę w 180st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.