Orkiszowo - amarantusowy makaron lasagne
dorotaRRodzaj posiłku: danie główne, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orkisz
Składniki:
mąka amarantusowa - 0,5 szklanki
jajka eco - 3 szt.
sól himalajska - 3 szczypty
gorąca woda - 6 łyżek
Sposób przygotowania:
Dodajemy jajka, sól, oliwę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy też wodę w trakcie wyrabiania i w razie potrzeby.
Po tym czasie ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy cienko lub przepuszczamy przez maszynkę do makaronu z nakładką do rozwałkowywania (lasagne).
Płaty układamy na desce lub suchej ściereczce, oprószamy mąką i wcieramy ja w płat z obu stron.
Tak przygotowany płaty kroimy w prostokąty makaronowe nożem - powstaje lasagne.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 1-2 minuty od ponownego zawrzenia wody.
Taki makaron (surowy) możemy też wysuszyć i przechowywać w szczelnych słoikach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.