Bułeczki orkiszowo - ryżowe
dorotaRRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, jajka, drożdże, orkisz
Składniki:
otręby orkiszowe - 50 g
mąka ryżowa pełnoziarnista - 100 g
drożdże - 5 dag
mleko ryżowe - 200 ml
jajka - 2 szt.
olej - 5 łyżek
dżem - 1 słoik
ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąki, otręby, dodajemy pozostały cukier, mieszamy.
Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i olej.
Ręcznie lub za pomocą robota kuchennego wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je minutę a następnie dzielimy na części.
Każdą część ciasta rozgniatamy na ręku, faszerujemy łyżeczka dżemu zlepiamy formując bułeczkę.
Bułeczki pieczemy w 180st przez 20-25 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.