![Galerty pokrzywowe](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2016-05/7795-photo-main.jpg)
Galerty pokrzywowe
![](/cache/a32x32/files/users/172-avatar-1113200732.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: mięso, drób
Składniki:
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) - 1 szt.
pokrzywa - 1 pęk
ziele angielskie - 10 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
żelatyna lub agar trochę
Sposób przygotowania:
Kurczaka wyjmujemy, usuwamy kości, mięso kroimy w kawałki i razem z warzywami układamy w miseczkach.
Wywar doprawiamy do smaku, dodajemy do niego posiekaną drobniutko pokrzywę, rozpuszczamy w nim żelatynę lub agar (wywar zagotuwujemy z agarem przed wrzuceniem pokrzyw)
Wywarem zalewamy mięso. Galaretki zostawiamy do ostygnięcia a potem chowamy do lodówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.