![Różowe kluski](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2017-05/9808-photo-main.jpg)
Różowe kluski
![](/cache/a32x32/files/users/172-avatar-1113200732.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
burak upieczony duży - 1 szt.
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 100 g
Dodatkowe informacje:
Zwykle gotuję więcej produktów węglowodanowych: kasz, makaronów, ziemniaków - potem łatwiej i szybciej przygotować z nich kolację czy lunch. Różowe kluski to pyszne kluseczki z ugotowanych ziemniaków i pieczonego buraka.Sposób przygotowania:
Upieczonego, obranego buraka ścieramy na tarce o malutkich oczkach.
Ziemniaki mieszamy z burakiem, jajkiem, dodajemy mąki. Wyrabiamy zwarte ciasto (można dosypać więcej mąki w razie potrzeby).
Z ciasta formujemy kulki i robimy w nich dziurki.
Gotujemy w osolonym wrzątku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.