Płaski placek z wieprzowiną i serem
dorotaRRodzaj posiłku: zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, orkisz, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 2 g
sól szczypta
cukier szczypta
olej - 2 łyżki
woda ciepła - 120 ml
szynka lub boczek - 100 g
cebula - 1 szt.
kukurydza - 3 łyżki
ser żółty trochę
natka trochę
Sposób przygotowania:
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je cienko i układamy na blaszce wysypanej mąką. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim cienkie plasterki wieprzowiny i cebulę.
Pieczemy w 180st.
Kiedy placek się upiecze, posypujemy go kukurydza i startym serem, pieczemy jeszcze 3-4 min.
Na rozpuszczony ser kładziemy listki pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.