Pełnoziarnisty zawijas pełen przysmaków
dorotaRRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 3 dag
cukier szczypta
sól szczypta
oliwa - 4 łyżki
woda - ml
passata pomidorowa bio - 1/2 szklanki
czosnek zabek - 1 szt.
oregano do smaku
pieczarki - 300 g
masło bio - 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
jajka bio - 3 szt.
ser żółty starty - 1/2 szklanki
Dodatkowe informacje:
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe i faszerowane pieczarkami, jajkiem, serem, pomidorami, ziołami - idealne na kolację lub lunch do pracySposób przygotowania:
Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko - na ok 1 cm w taki sposób, by nadać mu formę prostokąta. Passate pomidorową doprawiamy oliwa, czosnkiem ziołami - sosem smarujemy ciasto. Pieczarki uduszone na maśle wcześniej rozkładamy na cieście.
Jajka ugotowane na twardo kroimy w plastry i rozkładamy na cieście. Posypujemy startym serem i ziołami, zwijamy wszystko w roladę, która układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy 30-40 min w 180st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.