Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyMy Little Food Safari Przepisy
Zobacz:
Profil
Przeglądasz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Grillowany camembert z sosem na bazie czerwonego wina i dżemu z owoców leśnych

Grillowany camembert z sosem na bazie czerwonego wina i dżemu z owoców leśnych

My Little Food Safari
8 6 30 min
Roladki z ogórka, wędzonego łososia i kremowego serka

Roladki z ogórka, wędzonego łososia i kremowego serka

My Little Food Safari
7 6 20 min
Kolorowe roladki z wędzonego łososia

Kolorowe roladki z wędzonego łososia

My Little Food Safari
7 6 15 min
Raki gotowane na parze z białego wina

Raki gotowane na parze z białego wina

My Little Food Safari
7 6 30 min
Deserki jogurtowe z owocami leśnymi, miodem i orkiszem ekspandowanym

Deserki jogurtowe z owocami leśnymi, miodem i orkiszem ekspandowanym

My Little Food Safari
11 13 20 min
Karmazyn w aromatyzowanym maśle szałwiowo-cytrynowym

Karmazyn w aromatyzowanym maśle szałwiowo-cytrynowym

My Little Food Safari
9 9 30 min
Chrupiące paluszki z karmazyna podane ze słodko - kwaśnym sosem śmietanowym

Chrupiące paluszki z karmazyna podane ze słodko - kwaśnym sosem śmietanowym

My Little Food Safari
11 13 30 min
Prosta sałatka z wędzonym tuńczykiem i przepiórczymi jajkami

Prosta sałatka z wędzonym tuńczykiem i przepiórczymi jajkami

My Little Food Safari
11 10 20 min
Krążki kalmarowe w płatkach kukurydzianych

Krążki kalmarowe w płatkach kukurydzianych

My Little Food Safari
10 11 30 min
Dzwonka halibuta w glazurze z chili, sosu sojowego i soku z pomarańczy

Dzwonka halibuta w glazurze z chili, sosu sojowego i soku z pomarańczy

My Little Food Safari
10 11 40 min
Carpaccio z owoców morza

Carpaccio z owoców morza

My Little Food Safari
11 11 25 min
Grillowane macki ośmiornicy na purée ziemniaczanym

Grillowane macki ośmiornicy na purée ziemniaczanym

My Little Food Safari
11 10 30 min
Aromatyczna przyprawa ziołowa do mięs

Aromatyczna przyprawa ziołowa do mięs

My Little Food Safari
9 9 5 min
Pieczone łódeczki z dzikiego łososia

Pieczone łódeczki z dzikiego łososia

My Little Food Safari
11 12 40 min
Kremowy sos z nerkowców

Kremowy sos z nerkowców

My Little Food Safari
10 11 20 min
Ekspresowe czekoladowe pralinki amarantusowe

Ekspresowe czekoladowe pralinki amarantusowe

My Little Food Safari
12 13 15 min
Bukiecik z faszerowanych jajek przepiórczych

Bukiecik z faszerowanych jajek przepiórczych

My Little Food Safari
13 19 15 min
Pierś kurczaka marynowana w kwaśnej śmietanie

Pierś kurczaka marynowana w kwaśnej śmietanie

My Little Food Safari
8 9 35 min
Wędlina ze słoika z morelami

Wędlina ze słoika z morelami

My Little Food Safari
12 11 100 min
Wędzony łosoś i przepiórcze jaja w kolorowej galarecie

Wędzony łosoś i przepiórcze jaja w kolorowej galarecie

My Little Food Safari
13 14 30 min
Sałatka warstwowa z pieczarkami, rukolą, groszkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi

Sałatka warstwowa z pieczarkami, rukolą, groszkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi

My Little Food Safari
7 10 20 min
Karmazyn w chrupiące panierce z macy

Karmazyn w chrupiące panierce z macy

My Little Food Safari
9 12 25 min
Halloumi jak schabowy

Halloumi jak schabowy

My Little Food Safari
8 11 20 min
Jajka przepiórcze w mięsnej otoczce

Jajka przepiórcze w mięsnej otoczce

My Little Food Safari
10 11 25 min
Słodkie kuleczki amarantusowe

Słodkie kuleczki amarantusowe

My Little Food Safari
10 10 35 min
Jajka przepiórcze z majonezową różą

Jajka przepiórcze z majonezową różą

My Little Food Safari
9 11 20 min
Sałatka z łososiem, jajkami przepiórczymi, rzodkiewką, ogórkiem i rukolą

Sałatka z łososiem, jajkami przepiórczymi, rzodkiewką, ogórkiem i rukolą

My Little Food Safari
11 10 15 min
Kolorowe jajka przepiórcze z łososiem i szynką

Kolorowe jajka przepiórcze z łososiem i szynką

My Little Food Safari
10 10 15 min
Jajka barwione czerwoną kapustą na niebiesko i fioletowo

Jajka barwione czerwoną kapustą na niebiesko i fioletowo

My Little Food Safari
12 11 15 min
Bezchlebowe kanapki z pastą z makreli

Bezchlebowe kanapki z pastą z makreli

My Little Food Safari
11 12 15 min
Surówka z czerwonej kapusty, mango i miechunki peruwiańskiej

Surówka z czerwonej kapusty, mango i miechunki peruwiańskiej

My Little Food Safari
10 10 15 min
Panierowane smażone langustynki

Panierowane smażone langustynki

My Little Food Safari
13 11 30 min
Plastry schabu w glazurze na bazie pasty Harissa

Plastry schabu w glazurze na bazie pasty Harissa

My Little Food Safari
12 10 120 min
Romanesco z bułką tartą o smaku pepperoni

Romanesco z bułką tartą o smaku pepperoni

My Little Food Safari
13 14 25 min
Polędwiczki wieprzowe nadziewane kiwi i jagodą inkaską

Polędwiczki wieprzowe nadziewane kiwi i jagodą inkaską

My Little Food Safari
14 14 120 min
Jajko przepiórcze w awokado

Jajko przepiórcze w awokado

My Little Food Safari
13 14 25 min
Sałatka z jajek i pieczarek

Sałatka z jajek i pieczarek

My Little Food Safari
12 14 30 min
Grillowana karkówka w glazurze na bazie dżemu z chili

Grillowana karkówka w glazurze na bazie dżemu z chili

My Little Food Safari
14 14 100 min
Całkiem inny sposób na jajka sadzone

Całkiem inny sposób na jajka sadzone

My Little Food Safari
12 15 15 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Maślany młody kalafior

Maślany młody kalafior

My Little Food Safari
12 11 30 min
Sałatka jajeczna z sałatą i marynowanymi pieczarkami

Sałatka jajeczna z sałatą i marynowanymi pieczarkami

My Little Food Safari
12 13 10 min
Ruskie pierogi grillowane w boczku

Ruskie pierogi grillowane w boczku

My Little Food Safari
12 15 40 min
Carpaccio z macek ośmiornicy

Carpaccio z macek ośmiornicy

My Little Food Safari
12 11 30 min
Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin

Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin

My Little Food Safari
11 11 30 min
Karmazyn z maślanymi warzywami

Karmazyn z maślanymi warzywami

My Little Food Safari
12 13 35 min
Karmazyn w śmietanie

Karmazyn w śmietanie

My Little Food Safari
12 13 40 min
Pesto z serc karczochów

Pesto z serc karczochów

My Little Food Safari
11 11 10 min
Dip z awokado, szpinaku i serka wiejskiego

Dip z awokado, szpinaku i serka wiejskiego

My Little Food Safari
11 12 5 min
Polędwica z jelenia po królewsku

Polędwica z jelenia po królewsku

My Little Food Safari
11 13 120 min
Rolada lodowa - 3 składnikowa

Rolada lodowa - 3 składnikowa

My Little Food Safari
13 15 15 min
Marchewka a'la wędzony łosoś

Marchewka a'la wędzony łosoś

My Little Food Safari
13 14 10 min
Sałatka z wędzonym tuńczykiem i tropikalnymi owocami

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i tropikalnymi owocami

My Little Food Safari
12 15 5 min
Zupa krem z łubinu

Zupa krem z łubinu

My Little Food Safari
12 15 30 min
Grillowane steki z kolorowego kalafiora

Grillowane steki z kolorowego kalafiora

My Little Food Safari
11 16 20 min
Surówka z kolorowego kalafiora

Surówka z kolorowego kalafiora

My Little Food Safari
9 11 10 min
Owocowa sałatka tropikalna

Owocowa sałatka tropikalna

My Little Food Safari
10 13 5 min
Sałatka z radicchio rosso, mango, kiwi i awokado

Sałatka z radicchio rosso, mango, kiwi i awokado

My Little Food Safari
9 12 5 min
Cukier malinowy

Cukier malinowy

My Little Food Safari
11 18 10 min
Cukier truskawkowy

Cukier truskawkowy

My Little Food Safari
10 13 10 min
Ruskie pierogi w ziołowym cieście

Ruskie pierogi w ziołowym cieście

My Little Food Safari
10 14 60 min
Boczek rolowany czosnkowo - ziołowy

Boczek rolowany czosnkowo - ziołowy

My Little Food Safari
10 14 60 min
Kawa z tonikiem - espresso tonic

Kawa z tonikiem - espresso tonic

My Little Food Safari
9 11 5 min
Butterfly Pea Tea - Klitoria ternateńska

Butterfly Pea Tea - Klitoria ternateńska

My Little Food Safari
10 13 5 min
Magiczna lemoniada

Magiczna lemoniada

My Little Food Safari
8 11 5 min
Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim

My Little Food Safari
10 13 5 min
Anielskie ciasto

Anielskie ciasto

My Little Food Safari
11 15 60 min
Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą

Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą

My Little Food Safari
10 14 20 min
Smoothie z kiwi

Smoothie z kiwi

My Little Food Safari
10 11 5 min
Jajeczne roladki z łososiem i szpinakiem

Jajeczne roladki z łososiem i szpinakiem

My Little Food Safari
10 12 25 min
Żółtka peklowane w soli

Żółtka peklowane w soli

My Little Food Safari
10 13 15 min
Lody jogurtowo-owocowe

Lody jogurtowo-owocowe

My Little Food Safari
10 12 10 min
Maślanka malinowa z borówkami, malinami i bazylią

Maślanka malinowa z borówkami, malinami i bazylią

My Little Food Safari
11 12 5 min
Niezwykłe jajko sadzone

Niezwykłe jajko sadzone

My Little Food Safari
10 13 15 min
Polędwiczki z sarniny nadziewane korniszonami

Polędwiczki z sarniny nadziewane korniszonami

My Little Food Safari
10 13 100 min
Polędwiczki z sarniny nadziewane piaskowcami

Polędwiczki z sarniny nadziewane piaskowcami

My Little Food Safari
9 11 100 min
Pizza z ośmiorniczkami, kaparami i rukolą

Pizza z ośmiorniczkami, kaparami i rukolą

My Little Food Safari
8 10 15 min
Pieczona makrela na sałatce z owoców tropikalnych

Pieczona makrela na sałatce z owoców tropikalnych

My Little Food Safari
10 12 15 min
Halibut pieczony na warzywach

Halibut pieczony na warzywach

My Little Food Safari
12 11 35 min
Zupa z kimchi i halibutem

Zupa z kimchi i halibutem

My Little Food Safari
11 11 40 min
Pieczona dorada z niby frytkami

Pieczona dorada z niby frytkami

My Little Food Safari
10 11 45 min
Kurkowa zupa krem

Kurkowa zupa krem

My Little Food Safari
11 16 40 min
Sałatka z groszkiem, awokado i jajkiem

Sałatka z groszkiem, awokado i jajkiem

My Little Food Safari
11 14 15 min
Selerowa zupa krem ze stekiem z tuńczyka

Selerowa zupa krem ze stekiem z tuńczyka

My Little Food Safari
10 11 35 min
Grillowany stek z tuńczyka na kolorowej sałatce

Grillowany stek z tuńczyka na kolorowej sałatce

My Little Food Safari
11 11 25 min
Kremowa zupa selerowa z łososiem

Kremowa zupa selerowa z łososiem

My Little Food Safari
11 13 45 min
Kremowa zupa z młodej cebulki i ziemniaków

Kremowa zupa z młodej cebulki i ziemniaków

My Little Food Safari
10 11 45 min
Kolorowe kanapki z łososiem i kremowym serkiem

Kolorowe kanapki z łososiem i kremowym serkiem

My Little Food Safari
15 15 15 min
Sałatka z kolorowych warzyw z łososiem i serkiem

Sałatka z kolorowych warzyw z łososiem i serkiem

My Little Food Safari
11 14 15 min
Krem ziemniaczano - porowy z łososiem

Krem ziemniaczano - porowy z łososiem

My Little Food Safari
10 12 20 min
Prosta zupa jarzynowa na rosole

Prosta zupa jarzynowa na rosole

My Little Food Safari
10 11 45 min
Krem z karczochów i ziemniaków

Krem z karczochów i ziemniaków

My Little Food Safari
10 11 25 min
Ekspresowa pasta jajeczna

Ekspresowa pasta jajeczna

My Little Food Safari
10 12 15 min
Sałatka z sercami karczochów, grillowanym łososiem

Sałatka z sercami karczochów, grillowanym łososiem

My Little Food Safari
10 11 30 min
Karczochy z sosem holenderskim

Karczochy z sosem holenderskim

My Little Food Safari
9 12 20 min
Karczochy z sosem czosnkowo - imbirowym

Karczochy z sosem czosnkowo - imbirowym

My Little Food Safari
7 9 20 min
Zupa z kolorowych słodkich papryk

Zupa z kolorowych słodkich papryk

My Little Food Safari
11 12 30 min
Karczochy z sosem jogurtowo-makowym

Karczochy z sosem jogurtowo-makowym

My Little Food Safari
8 8 20 min
Karczochy z dipem śmietankowym

Karczochy z dipem śmietankowym

My Little Food Safari
8 7 15 min
Grillowany camembert z sosem miodowym z chili

Grillowany camembert z sosem miodowym z chili

My Little Food Safari
14 14 30 min
Pizza z chorizo, owczym serem i warzywami

Pizza z chorizo, owczym serem i warzywami

My Little Food Safari
9 11 0 min
Kapuśniak z kimchi i chorizo

Kapuśniak z kimchi i chorizo

My Little Food Safari
10 11 45 min
Danie jednogarnkowe z sarniną, kaszą gryczaną

Danie jednogarnkowe z sarniną, kaszą gryczaną

My Little Food Safari
9 13 120 min
Sarnina w słoikach

Sarnina w słoikach

My Little Food Safari
9 13 0 min
Pizza z boczniakami i szpinakiem

Pizza z boczniakami i szpinakiem

My Little Food Safari
10 12 45 min
Sałatka z łososiem i jajkiem sadzonym

Sałatka z łososiem i jajkiem sadzonym

My Little Food Safari
12 14 20 min
Roladka z piersi kurczaka

Roladka z piersi kurczaka

My Little Food Safari
11 16 100 min
Kiszony kalafior romanesco

Kiszony kalafior romanesco

My Little Food Safari
12 19 20 min
Polędwiczki z sarniny nadziewane kapustą kiszoną z imbirem

Polędwiczki z sarniny nadziewane kapustą kiszoną z imbirem

My Little Food Safari
12 15 120 min
Siekany tatar z sarniny

Siekany tatar z sarniny

My Little Food Safari
11 14 20 min
Duszone na parze polędwiczki z groszkiem cukrowym

Duszone na parze polędwiczki z groszkiem cukrowym

My Little Food Safari
11 15 100 min
Szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej

Szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej

My Little Food Safari
9 13 10 min
Duszone na parze roladki schabowe nadziewane groszkiem cukrowym

Duszone na parze roladki schabowe nadziewane groszkiem cukrowym

My Little Food Safari
12 14 60 min

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet