Chrupiące paluszki z karmazyna podane ze słodko - kwaśnym sosem śmietanowym
My Little Food SafariRodzaj posiłku: danie główne
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
semolina - 1/2 szklanki
sól morska - 1 łyżeczka
papryka słodka - 1/2 łyżeczki
papryka ostra - 1/2 łyżeczki
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
cebula granulowana - 1/2 łyżeczki
pieprz kolorowy - 1/2 łyżeczki
panko - 100 g
olej rzepakowy do smażenia - trochę
sos:
gęstej kwaśnej śmietany - 250 ml
cukru pudru trzcinowego - 2 łyżeczki
octu z białego wina - 1 łyżka
sól morska ziołowa - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
szczypiorek - trochę
Sposób przygotowania:
Semolinę mieszamy z przyprawami.
Rybę panierujemy w semolinie, rozmąconych jajkach i panko. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik.
Śmietanę mieszamy z cukrem, octem i przyprawami. Posypujemy szczypiorkiem.
Paluszki rybne układamy na talerzu obok układamy świeże warzywa i pieczone ziemniaczki. Sos przelewamy do miseczki.
Paluszki jemy maczając w sosie śmietanowym. Sos również idealnie komponuje się z warzywami oraz pieczonymi ziemniakami.
Warto wiedzieć: Panko to japońska bułka tarta, używana w kuchni azjatyckiej jako panierka. W odróżnieniu do naszej tradycyjnej bułki tartej różni się tym, że ma formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lżejsza i bardziej chrupka. Podczas smażenie nie traci swojej tekstury. Istotne jest również to, że wchłania mniej tłuszczu od zwykłej bułki tartej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.