Karczochy z sosem holenderskim
My Little Food SafariRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): śródziemnomorska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
sok i skórka z cytryny trochę
czosnek - 2 ząbki
sól ziołowa - do smaku
sos holenderski:
żółtka, w temperaturze pokojowej - 4 szt.
masło - 100 g
sól ziołowa - do smaku
pieprz pieprz kolorowy - do smaku
koperek do posypania - trochę
Sposób przygotowania:
Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą ziołową. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
Sos holenderski:
Do kielicha blendera wlewamy sok z cytryny, dodajemy żółtka, sól i pieprz. Chwilę miksujemy.
Odkrywamy korek. Ciągle miksując na wolnych obrotach, cienkim strumieniem wlewamy gorące masło. Mieszamy do połączenia składników i otrzymania kremowego, aksamitnego sosu, około minuty.
Karczochy wykładamy na talerz. Do miseczki przelewamy sos holenderski. Karczochy zjadamy liść po liściu maczając je w sosie. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno, czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.
UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.