![Carpaccio z owoców morza](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2022-04/16358-photo-main.jpg)
Carpaccio z owoców morza
![](/cache/a32x32/files/users/1963-avatar-1128085360.jpg)
Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): śródziemnomorska
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: miody, soja, cytrusy, ryba i owoce morza
Składniki:
blanszowanych macek ośmiornicy - 300 g
tuba kalmara - kawałek
sól morska ziołowa - do smaku
liście laurowe - 2 szt.
sos mirin - 50 ml
sos winegret:
sok z cytryny - trochę
płynnego miodu - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
natka pietruszki - trochę
sól morska ziołowa - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
do przybrania: młode listki szpinaku, koperek, marynowane cebulki perłowe
Dodatkowe informacje:
Carpaccio z macek ośmiornicy i kalmara to pyszna i elegancka przystawka. Zarówno ośmiornica jak i kalmar są delikatne w smaku, więc idealnie komponują się z sosem winegret.Sposób przygotowania:
Kałamarnicę wyjmujemy z siatki i kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Ozdabiamy listkami szpinaku, koperkiem i cebulkami. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim carpaccio.
Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami. Tak przygotowana ośmiornica również wyśmienicie smakuje podana w kanapce zamiast tradycyjnej wędliny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.