Pieczona dorada z niby frytkami
My Little Food SafariRodzaj posiłku: danie główne
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
sól morska - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
cytryna - 1 szt.
niby frytki:
duże ziemniaki - 2 szt.
sól ziołowa - do smaku
sałatka:
szpinak - 1 garść
rzodkiewka - 2 szt.
jogurt naturalny - 1 łyżka
sól morska ziołowa - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
Dodatkowe informacje:
Dorada to gatunek ryb morskich. Popularnością cieszy się nieprzerwanie już od starożytności, gdzie była przysmakiem Rzymian. Również dziś często pojawia się na talerzach, doceniana za swój smak i delikatne mięso oraz wiele właściwości odżywczych. Dorada jest tak smaczna, że czym prościej przyrządzona tym lepiej. Moja propozycja to dorada pieczona podana ze słupkami gotowanych na parze ziemniaków i lekką sałatką z młodego szpinaku.Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki kroimy w słupki. Oprószamy solą ziołową. Układamy w naczyniu żaroodpornym na wierzchu układamy masło. Naczynie umieszczamy w parowarze. Ziemniaki parujemy około 15-20 minut, zależy od odmiany.
Ryba:
Skórę dorady nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach. Rybę oprószamy solą i pieprzem.
Cytrynę kroimy w plasterki.
Żeliwną patelnię/żeliwne naczynie nagrzewamy w piecyku w 220°C. Na rozgrzanej patelni układamy plasterki cytryny, a na nich rybę. Pieczemy przez 15-20 minut w zależności od wielkości ryby.
Sałatka:
W czasie pieczenia ryby przygotowujemy sałatkę. Na talerzach układamy listki szpinaku, plasterki rzodkiewki. Sałatkę polewamy jogurtem. Posypujemy solą i pieprzem.
Rybę podajemy z sałatką i niby frytkami. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.