Karmazyn w śmietanie
My Little Food SafariRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
sól morska ziołowa - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
szczypta szafranu - trochę
semolina (mąka z pszenicy durum) do oprószenia ryby - trochę
masło - 1 łyżka
kwaśna wiejska śmietana - 200 ml
natka pietruszki do posypania - trochę
Sposób przygotowania:
Szalotki kroimy w krążki. Następnie szklimy je na maśle. Lekko solimy, dodajemy szafran. Dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Skórę na rybach nacinamy w kilku miejscach. Rybę oprószamy solą i pieprzem. Od strony mięsa lekko oprószamy semoliną. Rybę układamy na sosie skórą do góry. Naczynie przykrywamy. Dusimy na niewielkim ogniu przez 7-8 minut. Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki. Tak przygotowaną rybę można podać np. z purée ziemniaczanym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.